Efter många goda börsår så ökar belåningen på aktier. Det är främst privatinvesterare som handlar via Avanza och Nordnet som gillar att belåna sina aktier. Båda aktörerna har enkla funktioner som superlånet som gör att du kan belåna dina värdepapper upp till en viss procent. Det kan vara allt från 40%-85% av värdepapprets värde. Har du 100 000 kr i Axfood så kan du till exempel få låna 50 000 på aktierna och placera pengarna i något annat värdepapper. Du får genom att låna pengar en hävstång när en aktie stiger.
Kolla beta värdet
Om du är intresserad av att låna till aktieköp så ska du tänka på att låna upp pengar på aktier som har ett lågt betavärde. Vad betyder det? Genom att välja aktier som inte rör sig så mycket på börsen så minskar risken. Ett värdepapper som Hufvudstaden rör sig mycket långsammare än index, går OMX-indexet ner 10% så kanske hufvudstaden bara rör sig 1% ner. Ofta har nätmäklaren beta-tal under ”om aktien” på sina hemsidor. Låna på aktier som inte rör sig speciellt mycket ner eller upp.
Sprid ut lånet på flera aktier
Fundera på att sprida ut lån på flera aktier så minskar risken. Tricket är att du måste kunna betala tillbaka pengarna ifall aktierna sjunker. Om du har 10 aktier och belånar varje enskild med 20-30% så bör risken vara lägre än om du belånar en aktie med 80%. Fundera även på om inte Large Cap bolag med börsvärden upp mot 50 miljarder är klokt att belåna, dessa giganter rör sig mindre. Du kan även belåna amerikanska aktier hos vissa nätmäklare. Kom ihåg att du bör ha en god kunskap om hur aktiemarknaden fungerar så att du inte tar en för hög risk med dina lån.
Belåna bara när aktien är billig
Det viktigaste när du lånar på aktier är att underliggande instrument är billigt i förhållande till sitt värde. Köper du H&M på P/E 15 så har du en god säkerhetsmarginal mot innevarande värde på bolaget. Då är det säkrare att låna pengar på aktien gentemot om HM hade kostat P/E 22. Aktien har en större risk till att gå ner i värde från P/E 22.
Hävstång fungerat nedåt också
Många förmögenheter har raderats genom aktielån och fastighetslån, så fundera först på om du verkligen vill riskera det du har mot att få något du inte har. Hävstång fungerat på samma sätt nedåt som uppåt. Ju mindre eget kapital du har, desto snabbare raderas det ut. Erik Penser är känd för att ha förlorat hela sin förmögenhet under 90-tals kraschen i fastigheter. Han hade inte räknat med en högre ränta samtidigt som värdet sjönk på hans aktier. Det tryggaste alternativet till aktier och fonder är fortfarande sparkonton med en hög sparränta.