Här försöker vi besvara frågan om var man ska placera sina pengar till en så hög sparränta som möjligt. Vilket är bästa sparkontot 2024?
Först är det viktigt att du tar ställning till detta:
Vill du ha insättningsgaranti så du får tillbaka dina pengar om finansbolaget går i konkurs?
Eller…
Vill du ta en högre risk och välja sparkonton utan insättningsgaranti som har en hög sparränta?
Bästa sparkontot 2024 med hög sparränta
Ränta: | 5,5% |
Fria uttag: | Obegränsat |
Sparkrav: | 1000-50 000 kr |
Bästa sparkontot 2024 med insättningsgaranti
Ränta: | 0,85% |
Fria uttag: | Obegränsat |
Sparkrav: | 0 kr |
Hur har utagningen gått till?
Undersökningen av bästa sparkontot gjordes 4 januari 2024 och baserades på aktuell rörlig sparränta och fria uttag utan avgifter. Kom ihåg att banker och finansbolag kan ändra sin ränta efter att undersökningen gjordes. Vi kan därför inte garantera att kontona på den här sidan är de bästa sparkontona för hela året 2024. Dubbelkolla alltid vilka aktörer som erbjuder högst sparränta till bäst villkor. Vill du jämföra fler sparkonton som kan du besöka vår startsida där vi listar ett urval med högsta sparräntan 2024.
Varför ska man bry sig om hög sparränta?
Att välja en hög sparränta till bra villkor är viktigt för att dina pengar ska växa. Om du inte har någon ränta på dina pengar så ligger dem bara där på kontot och minskar i värde varje år på grund av inflationen. Riksbanken som styr inflationen med penningmängden och andra resurser strävar efter ett inflationsmål på 2%, vilket i sin tur betyder att dina pengar blir 2% mindre värde varje år. Så att köpa en påse bröd blir lite dyrare för varje år. Om du däremot placerar pengarna med en högre ränta än 2% så bevarar du ditt kapital utan någon förlust. Därför är det viktigt att alltid byta till bästa sparkontot!
Sparkonto med insättningsgaranti
Vad är insättningsgaranti? Det är en garanti om att staten via Riksgälden går in och ersätter dig ifall banken eller finansbolaget går i konkurs eller hamnar på obestånd. I Sverige gäller insättningsgarantin upp till 950 000 kronor per person och bolag. Har du mer pengar än det så bör du sprida ut ditt kapital på flera banker för att ta del av deras garantier.
Kom ihåg att insättningsgarantin är ett avtal mellan banker och Riksgälden. Risken finns att reservfonden som ska användas till insättningsgarantin inte räcker till om flera finansinstitut går i konkurs samtidigt i en global finanskris. Så insättningsgarantin är heller inte 100% säker, utan bygger på ett ömsesidigt förtroende mellan staten, bankerna och spararna.
Om du har ett stort kapital så bör du ha dessa stående på ett sparkonto med insättningsgaranti, gärna till den bästa sparräntan som du kan hitta. Om du har ett mindre kapital så kan du använda dem till aktier eller sparkonton utan insättningsgaranti. Då blir avkastningen bättre och det är inte hela världen om du skulle förlora pengarna. För att skydda sparare så brukar finansbolagen som inte har insättningsgaranti ha ett maxbelopp. Bolaget 4spar har till exempel ett maxbelopp på 50 000 kronor per person.
Att sparande inte lönar sig är ett problem
Att sparkonton med insättningsgaranti inte har högre sparränta än 0,85% är ett problem för småsparare. Det finns ju inga incitament till att spara en buffert ifall räntan understiger inflationen. Du går ju back! Istället blir det att krediter och lån gynnas då staten har stimulanser som ränteavdraget och att låneräntan är låg. Det här kan långsiktigt leda till att folk får sämre privatekonomi och får svårare att hantera sina utgifter under ekonomiskt dåliga tider. Det här är några förändringar som vi tycker behövs i Sverige idag:
- Kunskap i skolan om privatekonomi
- Stimulanser som lägre kapitalskatt för de som sparar pengar på konto, 30% skatt på redan beskattade pengar kan kännas högt
- Mer prat om pengar hemma vid matborden
Att sparandet måste stimuleras har skapat en debatt i samhället senaste åren. Mycket på grund av den ökande skuldsättningen hos hushållen men också på grund av kraftigt ökande förmögenheter för de som ägt sitt boende sedan mitten på nittiotalet. Pia Nilsson, vd Fondbolagens förening och Carl Rosén, vd Aktiespararna har tidigare skrivit en bra artikel om ämnet: Därför behöver sparande stimuleras.
Frågor och svar
Vad är BankID?
BankID är en metod för att legitimera dig elektroniskt när du ska ingå avtal på nätet. För att kunna öppna ett sparkonto online så krävs det ofta att du har BankID på mobilen eller via fil på datorn. Du kan enkelt skaffa BankID gratis hos din internetbank.
Varför ska man överhuvudtaget välja ett sparkonto utan insättningsgaranti?
Att ett sparkonto inte har insättningsgaranti behöver inte betyda att det är dåligt. Däremot ställer det högre krav på spararen att undersöka fakta. Du kan till exempel titta på vilken bedömning UC.se har gjort. Du kan även kolla upp soliditet och lönsamhet på allabolag.se och liknande sajter. Om bolaget bakom sparkontot är välskött så är risken låg trots att kontot inte omfattas av statlig insättningsgaranti. En annan anledningen är att man är villig att riskera en del av sitt kapital, medan man har största delen av kapitalet på ett sparkonto med insättningsgaranti. I slutändan är det upp till var och än hur mycket risk man är villig att ta.
Vad är ränta på ränta?
När du har pengar stående på ett sparkonto så kapitaliseras räntan vanligtvis årsvis eller månadsvis. Den ränta du får i avkastning ökar då kapitalbasen som nästa års ränta räknas på. På det sättet växer dina pengar snabbare för varje år som går så länge du inte tar ut dina pengar. Läs mer om ränta på ränta här.
Vilka alternativ med hög ränta finns det?
Om du inte vill spara på ett sparkonto så finns några värdiga alternativ. Det första är korta räntefonder som passar dig som vill spara på längre sikt än 12 månader. En vanlig korträntefond som är populär är Spiltan Räntefond Sverige.
Det andra alternativet är fonder eller aktier. Väljer du fonder så titta på historiken, förvaltaren och förvaltningsavgiften. Väljer du aktier så börja med investmentbolag och köp när substansrabatten är hög. När du läst på några år om aktier så kan du börja investera i enskilda aktier.
Källor:
- https://www.riksbank.se
- https://www.riksgalden.se
- https://www.konsumenternas.se/spara/olika-sparformer/om-sparkonton/jamfor-sparkonton
- https://www.collector.se
- https://www.4spar.se