Senaste månaderna har bostadspriserna sjunit i Sverige. Speciellt i Stockholm där bostadsrätter har haft en lägre efterfrågan. Att köparna avvaktar marknaden tyder på en rädsla för bostadskrasch. Många sparar därför pengar som en buffert ifall bostadspriserna dyker. Nu är det främst förstagångsköpare som drabbas då de har lägst kapital i förhållande till marknadsvärdet på bostaden.
Hur kan man spara som förstagångsköpare?
Om du precis har köpt en lägenhet eller ett hus och har maxbelåning så är det klokt att spara så mycket du kan av din lön. Börja med att lägga undan 10-20% av din lön och flytta pengarna till ett sparkonto med högsta sparräntan. På det sättet får du ränta på dina pengar medan din ekonomiska trygghet ökar för varje månadslön.
Hur mycket du behöver i sparbuffert beror på hur hög belåningsgrad du har på ditt boende. Vanligt är att man har 1-3 månadslöner i buffert för förutsedda kostnader. Om man är nybliven bostadsköpare så kan det vara klokt att ha mer pengar än så ifall bostadspriserna börjar sjunka ännu mer.
Än så länge så kan det vara en början på en korrektion som vi ser på bostadsmarknaden. Och den ser ut att bli påeldad av media och tidningar som varje dag skriver om bostadsbubblan. Det blir heller inte bättre av att utländska kreditinstitut som Moodys skriver att Sverige ligger värst till i jämförelse med Kanada och Australien.
När ska man amortera?
Om du har över 85% belåningsgrad är det klokt att amortera med siktet på 50-75% belåning. Det är också klokt att amortera om du inte kan hitta någon bättre investeringstillgång som avkastar mer än din bolåneränta. Har du 2% i boränta och hittar bara sparkonton med 0,5% ränta så är det bättre att amortera på ditt lån.