I dagarna får många skatteåterbäringen och nu ska beslut tas om vad man ska göra med pengarna. Vissa väljer att konsumera upp pengarna på nöjen och resor under sommaren, andra sparar pengarna i fonder, aktier eller flyttar dem till sparkonton med hög sparränta.
Svenska staten har lagt tidpunkten för skatteåterbäringen under den här delen av året eftersom vi människor är gladare och mer benägna att konsumera. Att vi är mer positiva har säkert att göra med det soliga vädret och semestertider. Därför lägger många skatteåterbäringen på mat, goda viner, ny grill, renovering av terass, omålning av huset eller en sommarresa inom Sverige eller utomlands.
De som har bolån kan välja att amortera för att få ner sin skuldsättning och räntekostnad. Vissa yngre lägger undan pengarna från skatten till ett sparkonto för att en dag kunna ha råd till kontantinsatsen på sin första bostad. Andra väljer att placera pengarna i aktier på börsen, som ger högre avkastning men till högre risk eftersom sommarbörserna brukar vara volatila.
Får alla tillbaka på skatten?
Nej, alla får inte tillbaka på skatten. Om din arbetsgivare har betalat in för lite skatt så måste du betala in skatt istället. Även företagare och investerare kan behöva betala in skatt. Normalt sätt så får mest anställda där arbetsgivaren har betalat in för mycket skatt tillbaka mest på skatten.
Kom ihåg att skatteåterbäringen är dina egna pengar som du har undanvarit en period, det är alltså inte en gåva från staten. Anledningen till att många arbetsgivare betalar in extra skatt är för undvika otrevliga överraskningar för den anställde. De flesta blir glada av återbäringen men inte över att behöva betala in pengar. Det är också lättare att göra av med pengar än att spara, vilket gör att skattesystemet nästan alltid ser till att du får tillbaka på skatten.
Skatteverket har meddelat att de börjar betala ut skatten från och med 6 juni. Fler viktiga datum för skatteåterbäringen hittar du här.